Groepslessen, privélessen, productiegroep en begeleiding naar het arangetram, van beginnend tot vergevorderd.
Aanmelden en meer informatie: [email protected]
Het nieuwe seizoen is weer begonnen en er wordt weer volop gedanst!
Kijk hieronder wat de mogelijkheden zijn en welk niveau het beste bij jou past.
Altijd al willen dansen, maar ben jij een absolute beginner in de Bharata Natyam, kom dan op de donderdagavond van 18.00-19.00 naar de beginnersles.
Stuur ons een mailtje ( [email protected]) voor meer info of bel 06-41249383 dan helpen we je verder.
De les wordt geopend met een Namashkar: een traditionele Indiase dansgroet waarin de goden, de guru en moeder aarde gegroet worden. Vervolgens wordt er een korte warming up gedaan, een aarding in de dansruimte en een stretch van het gehele lichaam. Daarna wordt gestart met de techniek (nritta), hier komen verschillende dansstappen en armposities aan bod, maar ook bijvoorbeeld theoretisch kennis over nekbewegingen en de ogen. Onder theoretische kennis wordt verstaan: de zie abhinaya darpana en sangit ratnakara. Naast bestuderen van de theorie worden deze technieken natuurlijk ook in uitvoering gebracht. Afhankelijk van het niveau wordt ook gewerkt aan zang (raga = melodie) en ritme beheersing (talam).
De tweede helft van de les wordt gewerkt aan een specifieke dans (combinatie van natya en nritta) en regelmatig wordt repertoire herhaald of wordt er gewerkt aan een optreden of demonstratie.
Bij dansschool Monsoon krijg je in de les ook danstheorie ( zoals beschreven in het Natya Shashtra, zoals bijvoorbeeld over het ontstaan van de Bharata Natyam en de zang en ritmiek. In samenwerking met andere dansscholen uit Den Haag die tot onze bani ( school) behoren hebben we een examinerings systeem opgezet. Onze bani is vernoemd naar de grondlegger van onze stijl Sri Elappa Pillai; de naam van onze bani is dus Kanchipuram Ellappa Bani en we dansen in de Tanjore stijl.
De examens bestaan uit een praktijk gedeelte en theorie. Zang, muziek, Hastas ( handgebaren) en ritmebeheersing vallen ook. We proberen 2 keer per jaar een examen te houden, zodat je ook gericht kunt werken en leren, voor ieder op maat. Het systeem bereid je voor op de staatsexamens van Bangalore.
De samenwerkende dansscholen: Sri Vinayaka, Monsoon, Krishna Kala en Pretima ki Dewashri.
Eerst volgend examen is op 1 Februari 2025
Als de leerlingen er klaar voor zijn, aldus zodra zij de benodigde technieken beheersen, selecteren we op maat een geschikt optreden. Dit kan zelf georganiseerd zijn, maar kan ook op een groter podium zijn. Bij Monsoon vinden wij het belangrijk dat de aard van het optreden past bij de danseressen.
Wil je wel graag op les, maar niet optreden? Dan is dat geen enkel probleem. Zowel in de les als bij optredens vinden wij het belangrijk dat de sfeer prettig is.
Proefles: Gratis
Groepslessen: €25,- per maand (uitgaande van een uur les per week)
Privélessen: €30,- per les (1 les is 1 uur)
Basics Adavus
Dag: donderdag
Tijd: 18.00 – 19.00 uur
Locatie: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120
Beginners (Pushpanjali)
Dag: donderdag
Tijd: 19.00 – 20.00 uur
Locatie: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120
Jattiswaram
Dag: donderdag
Tijd: 20.00 – 21.00 uur
Locatie: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120
Arangetram Class
Dag: donderdag
Tijd: 21.00 – 22.00 uur
Locatie: Theater de Vaillant, Hobbemastraat 120
Gevorderden
Vanaf november 2024 starten de gevorderden lessen weer op de zaterdag in Theater Dakota. Op dit moment werken we samen met de Stichting Beyond Bharata Natyam aan een prachtige Diwali productie!
Ook het volgen van privélessen behoort tot de mogelijkheden. Als je op een gevorderd niveau bent en graag in je eigen tempo lessen wilt volgen, dan is het soms raadzaam om privéles te nemen. In sommige gevallen waarbij dansers vanuit een andere stijl toch bij onze school lessen willen gaan volgen, valt er te denken aan een combinatie van groepslessen en privélessen. Zo word je snel bijgespijkerd in het ontbrekende materiaal, dan wel de stijl eigen kenmerken.
Voor een arangetram wordt in principe een standaard margam aangeleerd: pushpanjali, jattiswaram, shabdam, varnam, natanam adinar, dasavataram, padam en tillana. Docente Jolanda vindt het belangrijk dat jonge dansers niet slechts leren materiaal na te dansen, maar ook begrip te ontwikkelen voor de ritmische principes (talam) inherent aan de Bharata Natyam en daarnaast zijn ook de melodische aspecten (ragam) van belang.