Kom meer te weten over ons- Dansschool Monsoon
1386
page-template-default,page,page-id-1386,qode-core-1.1.1,tribe-no-js,suprema child-child-ver-1.0.0,suprema-ver-1.8,qodef-smooth-scroll,,qodef-smooth-page-transitions,qodef-blog-installed,qodef-header-standard,qodef-fixed-on-scroll,qodef-default-mobile-header,qodef-sticky-up-mobile-header,qodef-dropdown-default,wpb-js-composer js-comp-ver-6.8.0,vc_responsive
 

Over

Indiase Dansschool Monsoon

 

”Passie en kracht van Indiase dans”

Indiase Dansschool Monsoon in Den Haag biedt lessen aan in de Zuid Indiase klassieke dansstijl: de Bharata Natyam. Indiase Dansschool Monsoon bestaat al sinds 1991. Oprichtster, docente en danseres Jolanda Boejharat is afgedanst in 1991 en sindsdien geeft zij met veel passie en plezier Indiase danslessen op alle niveau’s. Door de jaren heen heeft zij veel lessen verzorgd, vele leerlingen langs zien komen en aan talloze projecten mee gedaan.

 

Lessen | Optredens | Vakanties

Bharata Natyam

India kent vele soorten dansstijlen, zo zijn er wel acht klassieke stijlen. In Nederland zijn de Bharata Natyam ( Zuid Indiaas), de Kathak ( Noord Indiaas) en de Odissi de meest beoefende. Bij Monsoon doceren we in de authentieke vorm van de Bharata Natyam. Waarbij niet alleen de het dansen op zich, maar ook achtergronden, theoretische kennis en muzikale onderbouwing belangrijk zijn.

Indiase dans bestaat uit twee facetten: een verhalend en expressief gedeelte en een technisch gedeelte. De Indiase dansstijl gaat volgens sommigen wel tot 20.000 jaar terug en heeft een van oorsprong religieus karakter. In vroegere tijden werd deze dans beoefend in tempels en gedanst door Devadasi’s (dienaressen van God). Anno nu heeft deze traditionele religieuze dansstijl vanuit de tempels zich ontwikkeld tot een theaterdans met religieuze inhoud.

Verhalende aspect: Het thema van de Bharata Natyam is de liefde voor God. Door de dans te beoefenen ervaar je deze liefde zelf, jij wordt als het ware de moeder van Krishna of de Devotee die haar God vereert. Door de focus op gracieuze handgebaren en de gedetailleerde vormgeving, heeft Indiase dans een bepaalde meditatieve werking.

Technische aspect: Naast dit verhalende aspect, bestaat de pure danstechniek. Door het trainen van de techniek wordt je één met het ritme. 

Volgens de Ahinaya Darpana en Sangitaratnakara en andere middeleeuwse bronnen worden de klassieke dansstijlen verdeeld in drie verschillende categorieën: natya, nritya en nritta.

Natya: drama. In India staat dit voor theatrale dans met techniek, het is een combinatie van beide.

Nritya: dans welke relateert aan het sentiment (rasa) en emotie. Gracieusheid staat centraal.

Nirtta: pure dans. Stappen uitgevoerd op het ritme. Bij Nirtta is binnen de lichaamsbewegingen en coördinatie geen sprake van het overbrengen van een emotie of betekenis. De dansvormen zijn er puur om schoonheid te creëren door het maken van bepaalde patronen en lijnen. Virtuositeit en dynamiek staan centraal. 

De ultieme danser streeft naar een perfecte blend van deze drie categorieën in hun dansen.

Monsoon 

monsoon foundation

De naam Monsoon vindt zijn oorsprong in India. Monsoon is Engels voor moesson. Moesson is de periodieke wind in tropische gebieden die een halfjaar lang uit een bepaalde richting waait om dan ongeveer 180° van richting te veranderen. Tropische gebieden kennen droge en natte tijden. De regentijd heet moesson. De bekendste moesson is de regentijd in India en omstreken.
De wind veranderd, gaat heen en weer, van Oost naar West en weer terug.  Net zoals de uitwisseling en verbreiding van kunstvormen zoals Indiase Dansschool Monsoon het graag ziet.

Daarnaast staat de Monsoon in de Indiase poëzie symbool voor verlangen van de heldin naar de held. Zij wacht op hem. Maar door de regen kan hij niet thuis komen (denk aan 1500 jaar geleden). De mooie zacht oranje kleur die op deze website te zien is, staat voor die onbeantwoorde liefde vol verlangen. Het blauw van het logo van Monsoon staat voor de regens.

Arangetram Gallery

Kinita Chotkan - arangetramMonsoon is trots op alle dansers die onder leiding van Jolanda Boejharat hun arangetram behaald hebben. Sommigen waaiden uit, kregen een eigen dansschool of bouwden een eigen danscarrière op. Monsoon vindt danskwaliteit belangrijk en daarnaast ook de persoonlijke ontwikkeling van de danser en het bijbrengen van de passie en de kracht van dans. 

Bekijk onze arangetram gallery
Monsoon’s stamboom

Jolanda Boejharat is binnen de Bharata Natyam getraind in de Tanjavur (ook wel Tanjore) stijl. Bij Monsoon wordt les gegeven in deze stijl. 

”In 1994 ben ik naar Madras gegaan en daar heb ik les gehad van Master Sri M.D. Venkatesh. Zijn Tanjavur stijl is terug te herleiden tot de Sri Kanchipuram Elappa Mudaliar Stijl.’’
– Jolanda Boejharat

Jolanda Boejharat is een onderdeel van een gevestigde stamboom van guru’s in de Indiase dans welke terug te herleiden is naar de 18e eeuw.
Nieuwsgierig? Bekijk de gehele stamboom.

Monsoon's stamboom
Lees meer over Jolanda Boejharat of de WereldDansWerkPlaats

Jolanda Boejharat

Jolanda Djaimala Boejharat is oprichtster en docente bij Indiase Dansschool Monsoon.

Ze is afgedanst in de Bharata Natyam op 21 november 1991 bij Smt Sitra Bonoo. Jolanda heeft zich sindsdien altijd ingezet om de Indiase dans (zowel de Bharata Natyam als de Kathak, als ook fusionvormen) in al haar facetten in Nederland te verspreiden en verdiepen.

Zij heeft een glansrijke carrière als danseres achter de rug. Op dit moment doceert, choreografeert en coacht zij beginnende dansers die op zoek zijn naar hun eigen identiteit binnen de (Indiase) danswereld, maar ook vergevorderde. Zo heeft zij al meerdere van haar leerlingen tot het arangetram mogen begeleiden.

Nooit uitgeleerd

In 2018 heeft Jolanda meegedaan aan het staatsexamen in Bangalore-India. Jolanda heeft toen haar senior exam behaald. Hiervoor is zij begeleid door Sri S.V. Giridhara van Nandi Taal Vadya Academie van Bangalore. 

‘’Op dit moment ben ik echtgenote, moeder van een dochter, schoondochter, zus, tante, juf en nog een heleboel. Maar voor alles ben en blijf ik zelf een danser. Nog steeds houd ik met hart en ziel van de Bharat Natyam en blijf ik nieuwe elementen ontdekken in deze prachtige dansvorm. Voor mij zijn Bharata Natyam en Kathak een wereld van verschil, maar beiden zijn een deel van mijn Indiase danshart. Ik ben blij en trots op mijn werk als docent. Ik vind het echt geweldig als ik een mooie danseres zie en dan denk ik: wat bijzonder dat ik heb mogen bijdragen aan de dansontwikkeling van deze danseres.’’

WereldDansWerkPlaats

Jolanda Boejharat is naast oprichtster van Indiase Dansschool Monsoon ook directeur bij de Haagse WereldDansWerkPlaats. Met de WereldDansWerkPlaats onderstreept Jolanda het belang van erkenning voor de werelddans. Zij brengen dansers en makers in de werelddans een stap voorwaarts middels coaching en het bieden van een podium.

Indiase Dansschool Monsoon is onderdeel van deze overkoepelende organisatie: de WereldDansWerkPlaats. 

Den Haag is trots op de diverse dansstijlen dat het rijk is: Indiase dans, Afrikaanse dans, flamenco, tango, buikdans en salsa. Ook zijn er Javaanse, Chinese en Surinaamse dansgroepen, evenals een bloeiende urban scene. Op al deze plaatsen worden dansen gemaakt die de dansers en makers het liefst zo goed mogelijk willen uitvoeren, willen ontwikkelen en zo veel mogelijk willen laten zien. Maar, vaak zijn deze dansstijlen ongekend bij het grote publiek, afwezig op reguliere podia en missen de middelen om zich professioneel te ontwikkelen. Dát is precies waar de WereldDansWerkPlaats het verschil in maakt!

Bekijk meer over de WereldDansWerkPlaats